Salmonella

Kwiecień 16, 2019 on 3:41 pm | In Choroby, Pasożyty | Możliwość komentowania Salmonella została wyłączona

Popularnie nazywane salmonellą, zatrucie pokarmowe bakteriami z grupy Salmonella enterica (pałeczki paraduru), zwykle przebiega dość łagodnie i nie wiąże się z żadnymi większymi powikłaniami. Inaczej rzecz się ma w przypadku osób z obniżoną odpornością, kiedy to mogą się pojawić różne powikłania pozajelitowe czy uogólnione…

Zakażenie salmonellozą następuję drogą pokarmową, na skutek spożycia wody lub pokarmu zawierającego właśnie pałeczki salmonelli. Najczęściej są to jaja, mięso kurczaka (choć niekoniecznie), mleko, a także jego przetwory, czego efektem są dolegliwości żołądkowo-jelitowe, które mogą pojawić się już po 8 godzinach od zjedzenia skażonego posiłku.

Do głównych objawów zatrucia zalicza się:

– ból brzucha

– ból głowy

– nudności i wymioty

– biegunkę

– podwyższoną temperaturę