Zgaga – objawia się pieczeniem w gardle i przełyku, odczuwane jest podczas przełykania śliny, prawdopodobnie jest skutkiem działania na błonę śluzową przełyku nadmiernej ilości kwasu solnego (zawartego w soku żołądkowym). Sok żołądkowy chroni przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, a ponadto obniża pH żołądka, przez co uaktywnia niezbędne do trawienia enzymy.
Kiedy żołądek produkuje go za dużo może pojawić się zgaga. Towarzyszyć temu mogą inne choroby np. wrzody żołądka, nerwica lub zapalenie żołądka. Zgaga dokucza często osobom pijącym mocną herbatę i kawę. Może też być skutkiem ubocznym zażywania leków. W gorszym przypadku jest jednym z objawów chorób w klatce piersiowej i jamie brzusznej: serca, osierdzia, płuc, opłucnej, aorty, przepony, przełyku, trzustki, wątroby oraz jelit.
Najczęściej jednak zgaga towarzyszy nadkwasocie żołądka, której przyczyną może być stres. Nadkwasota to nadprodukcja kwasu żołądkowego. Towarzyszy jej rozdrażnienie, huśtawka nastrojów, depresja. Aby pozbyć się tego typu problemów nie należy spożywać pokarmów kwaśnych, ostrych, smażonych. Najlepiej jeść małe porcje pokarmów o tych samych porach. W razie ataku zgagi dobrze jest wypić pół szklanki gorącej wody, ale można też ratować się preparatami dostępnymi w aptekach.