Przestrzeganie zaleceń diety ryżowej powoduje nawet trzykilogramową utratę wagi w ciągu 7 dni.
Ryż zawiera dużo potasu i mało sodu, dzięki czemu usuwa nadmiar wody z tkanek. Zapewnia organizmowi równowagę kwasowo – zasadową, co z kolei usprawnia procesy trawienne. Zawarty w ryżu błonnik zmusza organizm do pozbywania się złogów, czyli osadów z tkanek mogących powodować miażdżycę i nowotwory.
Ziarna ryżu są niskokaloryczne i zawierają mało tłuszczu, dlatego osoby stosujące ten rodzaj diety mogą jeść duże porcje bez obawy przekroczenia dziennej dawki kalorii. Mimo, iż dieta ryżowa dostarcza zaledwie ok. 1000 kalorii dziennie, osoby ją stosujące czują się najedzone. Zjadają trzy posiłki oraz wypijają maksymalnie 2 litry płynów. Najwartościowszy jest ryż ciemny, nieoczyszczony.
Standardowa dieta składa się z 250 – 300 g ryżu, 200 – 300 g owoców lub warzyw i kilkudziesięciu gram cukru. Ryż należy gotować na miękko lub sypko, bez dodatku soli!
Dietę można stosować raz na trzy miesiące, nie dłużej niż przez 21 dni.
Przykładowy jadłospis (do wyboru):
Śniadanie
– ryż z jabłkami (50 g ryżu, 100 g jabłek, 20 g cukru)
– miseczka ugotowanego ryżu z dodatkiem miodu i jogurtu, zielona herbata
– 3 kromki razowca, 2 plasterki chudej wędliny, 2 plasterki pomidora, 1 rzodkiewka, 2 liście sałaty
Obiad
– ryż z truskawkami (90 g ryżu, 100 g truskawek, 20 g cukru)
– 3 łyżki stołowe ugotowanego ryżu, 150 g piersi z kurczaka z grilla, kubek surówki z owoców
– risotto z długoziarnistego ryżu i gotowanych warzyw, herbatka ziołowa
Kolacja
– ryż z przecierem z jabłka pieczonego (50 g ryżu, 100 g jabłka, 5 g cukru)
– 3 wafle ryżowe posmarowane bardzo cienko masłem, 3 plasterki chudej wędliny, 3 liście sałaty, posiekany szczypiorek
– zapiekany ryż z jabłkami, woda mineralna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *