Pęcherzyk żółciowy popularnie zwany woreczkiem magazynuje żółć wytwarzaną przez wątrobę, potrzebną do trawienia tłuszczów. Podczas posiłku jest ona transportowana z pęcherzyka do dwunastnicy, gdzie zaczynają się procesy trawienne. W czasie tej wędrówki wytrącają się kryształki cholesterolu i soli żółciowych, które zbijają się w grudki, tworząc złogi żółciowe (kamienie).

Kamienie luźno spoczywające w pęcherzyku zwykle nie dają o sobie znać. Wtedy dowiadujemy się o nich przypadkowo, robiąc kontrolne badanie USG jamy brzusznej, gdy chcemy sprawdzić stan nerek czy wątroby. Czasem jednak podrażniają błonę śluzową woreczka, zaburzając jego pracę.

Czujemy wówczas dyskomfort w jamie brzusznej, odbijanie, wzdęcia. Niektórzy skarżą się na uczucie pełności czy gniecenia w okolicy prawego podżebrza lub w nadbrzuszu.

Wszystko to mogą być sygnały, że woreczek szwankuje. Wystarczy zjeść coś tłustego lub ciężkostrawnego albo po prostu za dużo i problem gotowy. Dolegliwości zwykle same mijają.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *