Ziemniak jest warzywem niedocenianym. Tymczasem zawiera białko w najlepszym gatunku i sporo błonnika. Jest bogaty w potas i magnez, a przy okazji lekkostrawny i łatwo przyswajalny. Znajduje się w nim po trochu każdej witaminy. Nie zawiera prawie wcale tłuszczu. To jedyna roślina, która przez dłuższy czas może stanowić wyłączne pożywienie człowieka.
Ziemniak spożywany podczas diety ziemniaczanej leczy wrzody żołądka i dwunastnicy, reguluje dolegliwości przewodu pokarmowego i trawienia, zaparcia i niestrawność. Oczyszcza też organizm ze szkodliwych toksyn, wzmacnia i regeneruje ustrój po przebytych chorobach. Likwiduje obrzęki spowodowane otyłością, sprzyjając właściwemu obiegowi wody w organizmie.
Podczas kuracji ziemniaczanej dochodzi do codziennego 0,5 – kilogramowego spadku wagi. Najlżej strawny jest ziemniak upieczony w łupinie. Osobom otyłym poleca się zjadać wieczorem kilka pieczonych kartofli oraz 100 – 200 g sera białego. Należy pamiętać, że ziemniaki nie tuczą, o ile nie zostaną usmażone na tłuszczu, podane z zawiesistymi sosami lub zasmażką.
Ponieważ dieta ziemniaczana może spowodować niedobór wapnia, muszą się w niej znaleźć produkty mleczne. Ze względu na wzrost insuliny i cukru we krwi, nie mogą jej stosować cukrzycy.