Gastrektomia – jest to zabieg operacyjny polegający na częściowym lub prawie całkowitym wycięciu żołądka (resekcja żołądka), wykonywany głównie z powodu wrzodów lub raka żołądka. Z powodu wrzodów często dochodzi do perforacji ścian żołądka przez wrzód. W wyniku operacyjnej resekcji kikut żołądka łączy się z dwunastnicą lub jelitem czczym.
W historii gastrologii pierwszą udaną operację gastroktomiczną wykonał w 1881 roku austriacki lekarz, twórca nowoczesnej chirurgii – Theodor Billroth u pacjentki z chorobą nowotworową żołądka. Zabieg ten polegał na zespoleniu pozostałej części żołądka bezpośrednio z dwunastnicą i zachowaniu fizjologicznej drogi jelitowej. Wcześniej zabieg taki wykonywał w 1879 roku francuski chirurg Jules-Emile Pean, a w rok po nim polski lekarz Ludwig Rydygier. Jednakże w obu wypadkach operowani pacjenci zmarli.  Do dzisiaj w Polsce zespolenie to jest nazywane metodą Rydygiera.
Zabieg operacyjny nazywany przez lekarzy „Billroth II” polega na zespoleniu pozostałej po resekcji żołądka górnej części z podciągniętą pierwszą pętlą jelita czczego. Odcięta dwunastnica jest w ten sposób zaszywana „na głucho” i wyłączona z obiegu przewodu pokarmowego. Nadal pełni jednak istotną funkcję, mianowicie  odprowadza żółć  oraz sok trzustkowy  do przewodu pokarmowego. Zespolenie tego typu umożliwia drożność przewodu pokarmowego po częściowej resekcji żołądka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *