Dieta Kwaśniewskiego znana też jako dieta optymalna jest polskim odpowiednikiem znanej na całym świecie diety doktora Atkinsa. Choć niektórzy specjaliści nie ukrywają, że charakteryzuje ją duża szkodliwość dla zdrowia, ciągle jednak mamy do czynienia z rozwiązaniem popularnym, które cieszy się sporym uznaniem wśród osób decydujących się na jej stosowanie.
gastrolog
Największą zaletą diety Kwaśniewskiego jest to, że choć pozwala ona na jedzenie produktów takich, jak choćby smalec, słoninę, śmietanę o dużej zawartości tłuszczu oraz boczek, rzeczywiście umożliwia spory spadek wagi. Osoby, które decydują się na jej stosowanie odnotowują także widoczną poprawę samopoczucia, a do tego w ich krwi jest znacznie mniej glukozy niż zazwyczaj. Posiłki można przygotować z łatwością, a osoby, które do tej pory nie potrafiły zrezygnować z podjadania, teraz obserwują u siebie spadek apetytu.

Niestety, dieta posiada także szereg wad wśród których warto wymienić choćby niedobory witaminy B i C oraz składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, niską podaż białkową oraz nadmierną ilość dostarczanych organizmowi nasyconych kwasów tłuszczowych. Dieta jest też dość droga, a jej stosowanie wiąże się z ryzykiem zaistnienia efektu jo-jo, nadmiernym obciążeniem nerek i wątroby oraz odwodnieniem organizmu i zaparciami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *